Rustige tijd? Mwa…

De theorie was dat december en januari een relatief rustige tijd zijn met een schaapskudde. De begrazingsopdrachten zijn achter de rug, en de lammertijd is nog niet begonnen. Maar ja, dat is theorie.

De praktijk – je voelt hem al aankomen – is anders. Eerst die geweldige, maar intensieve Levende Kerststal. Maar ja, dat hebben we onszelf aangedaan natuurlijk. Maar vervolgens is die rust nog steeds niet gearriveerd. En het ziet er niet naar uit dat ie komen gaat ook. Als de begrazingsopdrachten over zijn, moet je namelijk als herder op zoek naar winterweides, en dat is bij ons dus voor het eerst. Gelukkig willen melkveehouders graag dat je hun wei lekker kort afgraast voordat de voorjaarsgroei begint. Dus er zijn weides genoeg te vinden. Maar dan moet je weer bekijken welke schapen wanneer waar gaan grazen, hoe je ze daar krijgt, hoe lang ze er kunnen staan (net lang genoeg dat ze het goed kort afknabbelen, maar net niet te lang dat het ‘zwart’ wordt, dat je de grond er doorheen kunt zien). Dat komt, zeker met het natte weer van de afgelopen weken, heel nauw. Een halve dag langer kan al te lang zijn. En tegelijkertijd moet je goed opletten dat je ooien, die inmiddels hoogdrachtig zijn, goed in conditie blijven.

Stal inrichten
En in de tussentijd moet ook de stal ingericht worden voor de lammertijd. Omdat het de eerste keer is dat we onze grote kudde in een nieuwe stal laten aflammeren, is het een heel gepuzzel. Waar komen de groepshokken voor de drachtige ooien, waar zetten we de kraamhekjes voor de jonge moeders met lammetjes, waar komen de groepshokken waar ze na een paar dagen heen kunnen? Clemens heeft de vloer van de stallen volgetekend met stoepkrijt, het moet allemaal net passen. Zo kunnen we uitrekenen hoeveel ijzerwerk we daarvoor nodig hebben. En dan moeten we dat ergens vandaan halen.

We hebben nog wel wat voerhekken, en een aantal kraamhekjes (hoewel er afgelopen zomer 14 zijn gestolen, zoals je je misschien nog kunt herinneren), maar dat is niet genoeg. Een groot deel kunnen we gelukkig overnemen van De Wassum (waar we ook de kudde hebben gekocht en nauw mee samenwerken), een deel zoeken we via Marktplaats, maar een deel zal toch gewoon nieuw aangeschaft moeten worden.