PERSBERICHT – Investeer in een schaap

Maandag 2 april 2012 om 17.15u is B&W Wageningen eerste Grebbesupporter

WAGENINGEN – Zijn er 225 mensen te vinden die voor 100 euro per schaap een duurzame Wageningse schaapskudde willen financieren? Op maandag 2 april 2012 om 17.15u uur investeert de Wageningse burgemeester Geert van Rumund mede namens de wethouders als eerste Grebbesupporter in een schaap, op de Grebbedijk bij de nieuwe wijk Rustenburg. Grebbeveld Schapen &zo wil namelijk een streekkudde beginnen om zo het landschap in Wageningen en omstreken mooi te houden.

Nu lopen de 50 schapen van Clemens Oude Groeniger en Marjel Neefjes nog vooral op de Wageningse Grebbedijk, maar vanaf deze zomer hebben ze er 275, en wordt het een echte, rondtrekkende kudde. Om 225 extra schapen te kunnen kopen, wil Grebbeveld vóór 1 juli via crowdfunding € 22.500 bij elkaar krijgen van Grebbesupporters die een schaap (of meer) willen financieren. Dan is de kudde groot genoeg om er via begrazingsopdrachten een rendabel bedrijf mee te runnen.

Investering met rendement
Als Grebbesupporter help je niet alleen om met een streekkudde het landschap mooi te houden. Op je investering van 100 euro per schaap ontvang je bovendien een rendement van 20%. Als terugbetaling van de lening krijg je namelijk voor 120 euro aan Grebbebonnen, die je uit kunt geven aan producten en activiteiten als lamsvlees, viltworkshops, schaapscheerdersfeesten of lammetjesdagen (exclusief voor Grebbesupporters), kookworkshops of dagjes helpen bij de herder. Op www.grebbeveld.nl/grebbesupporter-worden kun je je aanmelden als Grebbesupporter.

Fulltime herder
Voor Grebbeveld Schapen &zo is dit de volgende stap als begrazingsbedrijf. Clemens heeft zijn baan opgezegd en gaat vanaf deze zomer als fulltime herder op pad met de kudde en zijn twee bordercollies Peggy en Kate. De komende maanden leert hij de kneepjes van het herdersvak bij Landschapsbeheer De Wassum, met wie hij per 1 juli een samenwerkingsverband aangaat. Gezamenlijk voeren zij begrazingsopdrachten uit in de streek: de zuidelijke Utrechtse Heuvelrug, de Grebbedijk, de Grift, de Renkumse hei en de Heelsumse beek. Opdrachtgevers als het natuurorganisaties, waterschappen, landgoed- en golfbaaneigenaren zetten graag een gehoede kudde in om de kwaliteit van hun (natuur)gebieden te verbeteren.

Duurzaam lamsvlees uit de streek
Duurzamer dan het lamsvlees van Grebbeveld kun je het eigenlijk niet krijgen. De dieren lopen op natuurgrond, dijken en bermen die je niet voor landbouw kunt gebruiken. Het gras wordt omgezet in vlees, en wel vlees uit de streek, van dieren die je minstens 10 maanden per jaar buiten kunt zien lopen. Grebbeveld hoopt zijn huidige klantenkring voor de diepgevroren lamsvleespakketten verder uit te breiden. Sinds kort heeft ook de regionale horeca het Grebbelam ontdekt, zoals restaurant/tapabar Toledo en cateraar GoodFood.

Eerste Grebbesupporter
Maandag 2 april 2012 om 17.15u investeren burgemeester en wethouders van Wageningen als eerste Grebbesupporter 100 euro in een schaap. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats op de Grebbedijk bij de nieuwe wijk Rustenburg, uiteraard tussen de schapen. Burgemeester Van Rumund ontvangt mede namens de wethouders Grebbecertificaat 001. Vanaf dat moment kan iedereen via www.grebbeveld.nl Grebbesupporter worden, dus we hopen dat er vóór 1 juli nog 224 zullen volgen.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de pers:

De overhandiging vindt plaats in het nieuwe wijkje Rustenburg (zie de foto hieronder), aan het einde van de straat Veste (nog niet bekend bij Google Maps). Veste loopt parallel aan het Spijk. Grebbeveld-kinderen Silke (11), Tijmen (9) en Jochem (6) zullen de overhandiging doen.

Grebbeveld Schapen &zo is te bereiken via

Onderstaande foto’s en alle foto’s op www.grebbeveld.nl zijn ook in hogere resolutie beschikbaar; rechtenvrij mits vermelding www.grebbeveld.nl. Mail daarvoor naar marjelneefjes@kpnmail.nl.


In de zomer van 2011 genoten de bewoners van de nieuwe wijk Rustenburg al volop van de schapen op ‘hun’ Grebbedijk.

Clemens Oude Groeniger en Marjel Neefjes runnen Grebbeveld Schapen &zo met hun drie kinderen Jochem, Silke en Tijmen, de bordercollies Peggy en Kate en een groepje enthousiaste vrijwilligers.