Met twee tweelingen erbij staat de teller op 19!

Ja, dan kan het ineens heel hard gaan. Lopende bandwerk is het nog niet, maar er zijn dit weekend wel een heleboel lammetjes geboren, waaronder twee tweelingen.

Zaterdag was er een ooi waarbij de vruchtblaas er al een tijdje uithing, maar het aflammeren maar niet op gang wilde komen. Gelukkig was daar vrijwilligster Marjolijne, die ook al jaren meeloopt bij de kudde in Rheden, en daar van de veearts heeft geleerd hoe het zit met verlossingen. Marjolijne voelde als een volleerd veearts, en constateerde een stuitligging.
20130202_115520

Dan ligt een lam met zijn kont voor de opening, in plaats van met voorpootjes en koppie. Met veel moeite wist ze de achterpootjes te strekken, waarna het beestje er achterwaarts uitkwam. En gelukkig meteen begon te ademen.

20130202_115701

Nummer twee lag ook verkeerd om, maar kwam er ook gezond en wel uit. Go go go, Marjolijne!

20130202_120158

Moeder was moe, maar likte toch haar spruiten schoon. En ja hoor: na een paar minuten begonnen ze al aan hun pogingen om op te staan! Kijk maar in dit filmpje. Vooral dat witte lammetje lijkt wel bijna alleen maar uit pootjes te bestaan.

Het is een bijzondere tweeling: de een gevlekt, wat toch lijkt te duiden op het vaderschap van de zwartkoppige Suffolkram Don Juan. Maar zijn zusje is toch echt een typisch Veluws Heideooitje. Misschien kan dat wel bij schapen, een tweeling van twee vaders. We gaan het eens nazoeken.

Als moeder en kleintjes een beetje bijgekomen zijn, mogen ze samen naar een kraamhokje, om aan elkaar te wennen en een beetje aan te sterken. Dat gaat vrij eenvoudig: je loopt met de lammetjes achteruit richting kraamhokje, en moeders loopt er gewoon achteraan! In het filmpje brengen Tijmen en Hanna (de dochter van Marjolijne) de lammetjes naar het kraamhokje.