Lamsvlees met Kerst?

Zaterdag 20 december is de Grebbewinkel weer open, voor iedereen die met Kerst, of daarvoor of daarna, lamsvlees wil eten. De winkel is open zoals gewoonlijk van half 10 tot half 12.Maar omdat ik komende week veel op de Haarweg ben vanwege de voorbereidingen voor de Levende Kerststal, ben ik er op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdagmiddag waarschijnlijk ook wel. Dan kun je voor de zekerheid wel beter eerst even bellen: 06-40349079, want misschien ben ik net even glühwein halen ofzo. Tijdens de Levende Kerststal is de winkel open, maar alleen om bestellingen op te halen. Laat me even weten als je dan wilt komen, dan zet ik je bestelling in de vriezer voor je klaar.

Feestvlees

We hebben nog heel wat feestvlees in de vriezer liggen. Lamsrack bijvoorbeeld (verpakt per 2 drieribsrackjes). Maar we hebben ook nog een heleboel hele bouten, schouders, en nog een paar rollades.

Makkelijk vlees

Voor na de kerst, als je misschien geen zin hebt om lang in de keuken te staan, hebben we ook genoeg te bieden: lamburgers (per 2 verpakt), chipolataworstjes (per 4), braadworstjes (per 3 of 4), rookworst (per stuk) en shoarma (per pond, gemaakt van bout, dus de lekkerste shoarma die je ooit geproefd hebt). Ook is er nog gigantisch veel gehakt. Ik had tegen de slachterij gezegd: doe maar lekker veel. Nou dat heb ik geweten, want nu heb ik 100 kg gehakt in de vriezer. Ik zal volgende keer toch iets specifieker zijn, maar goed, andere keren was dat altijd als eerste op. Het zit per ongeveer 500 gram verpakt, maar ik heb ook wat pakjes van 250 gram. En we hebben overigens ook poulet dit keer, makkelijk (al ontbeend en in stukjes gesneden) voor soep of stoof.

En natuurlijk kun je gewoon boutschijven, schouderschijven, nek en rug (koteletten) komen halen. Los (per twee schijven verpakt) of samen met een pondje gehakt in een pakketje van 2,5 kilo.

Tenslotte heb ik een halve vriezer vol orgaanvlees: hart, niertjes, lever, testikels. Op de Amerikaanse site van Mint Creek Farm staan een heleboel leuke orgaanvleesrecepten. Goed om te weten misschien: lamb fries zijn testikels. En als je er zelf niet van houdt, vindt je hond of kat orgaanvlees vast heel lekker!

Lamb fries

Recepten

Soms vragen mensen me om recepten. Ik ben  daar ooit wel mee begonnen (zie hier), maar er is inmiddels op internet zo makkelijk zo veel te vinden, dat ik er maar mee gestopt ben. Zie bijvoorbeeld Okoko, SmulwebMijnreceptenboek, Allerhande. Ook Kempenlam heeft een mooi lijstje recepten.

De Belgische site Lekkerlam geeft een mooie algemene instructie van de bereiding van lamsvlees, maar ook een heleboel recepten.

In het kookboekje ‘Daarom eten we schaap’ (gratis te krijgen in de Grebbewinkel of te downloaden) staan heel veel lekkere recepten voor schapenvlees, die ook prima geschikt zijn voor lamsvlees. Ook staat er een mooi overzicht in van hoe een schaap of lam wordt uitgesneden en welke delen er dan aan zitten: