Lamstekort, zelfs na tweede keer uitbenen

Wat ben ik blij dat die Grebbebonnen nog twee jaar geldig zijn! Er is namelijk zo veel belangstelling voor lamsvlees, dat we lang niet aan de vraag kunnen voldoen, en mensen hun bonnen dit seizoen dus niet allemaal kunnen uitgeven. Alle slachtbare lammeren zijn namelijk op! Dat betekent helaas dat er deze winter ook geen slachtronde meer komt.

We hebben inmiddels wel 275 schapen, maar de lammeren komen alleen van de schapen die we begin dit jaar hadden. Dat waren 50 ooien, waaronder een aantal jonge die geen lammeren krijgen, en samen kregen ze 60 lammeren.  Daarvan houden we er 21 aan: ooitjes om de kudde te verjongen, en rammetjes als dekram. Dat betekende dus dat we er maar 39 konden slachten.

Sorry dat ik niet meteen aan bestellers kon aangeven of hun bestelling kon doorgaan of niet. We weten namelijk nooit precies hoeveel vlees er van de lammeren komt. Soms vallen ze gewoon wat groter uit dan een andere keer.

Het goede nieuws is dat we volgend jaar honderden lammeren verwachten. Dus het moet heel gek lopen als we dan niet aan alle bestellingen kunnen voldoen.

Uitbenen en inpakken
Vandaag hebben we dus de tweede lading lammeren uitgebeend (of liever gezegd, dat doen de slagers) en ingepakt (dat doen wij dan). Vorige week hielpen oudgedienden Leonard, Dorothé en Bart, en nieuwe inpakster Wil. Vandaag kwam Johan met zijn drie kinderen Jannes, Nicky en Femke helpen. Die zetten er flink vaart achter! En ook onze eigen zoon Tijmen (10) hielp geweldig goed mee. Inpakkers: ontzettend bedankt!

20121018_102830
Johan en Jannes aan de vacumeermachine

20121018_102736
Tijmen was chef ‘wegen en prijzen’ vandaag

20121018_102711
Nicky en Femke vullen pondjes gehakt af

20121018_071124
En zo ziet een half lam er nou uit.