Lammerteller over de 50

Er ging iets mis met de nieuwsbriefverzending vorige week. Gevolg was dat het een week duurde voor de laatste verzonden was. En dat allerlei mensen bericht kregen over dat er 5 lammetjes geboren waren, terwijl het er al 25 waren. En inmiddels zitten we zelfs al over de 50! Geheel op schema.

Gelukkig gaat het – behalve die verzending dan – behoorlijk goed. Een lam is in het vlies gebleven. Dat is altijd triest. Mooi gezond lam, en dan zit er een vlies omheen en kan het niet gaan ademen. De moeder is er niet altijd op tijd bij om het weg te likken, als dat al zou lukken. We controleren van 8 tot 6 en dan ’s avonds nog een keer, maar dus niet 24 uur per dag. In het algemeen is dat bij Veluwse heideschapen niet nodig, die lammeren makkelijk af, maar het kan dus af en toe misgaan. Er zijn er gisteren nog twee doodgegaan, waar Clemens eigenlijk niets aan kon ontdekken. Jammer genoeg hoort dat er ook bij, in de lammertijd.

Maar al met al is het toch vooral heel hard werken en genieten van het jonge spul. We hebben er ook al twee fleslammetjes tussen zitten. Die kosten heel veel tijd en aandacht, maar het is ook wel heel gezellig. Vaak worden het aanhankelijke beestjes, ook als ze volwassen zijn, en daar kun je in een kudde profijt van hebben, als leidschapen die naar je toekomen en achter je aanlopen, waarna de rest volgt. Dus het komt goed uit dat dit twee ooitjes zijn.

lammetjefls-bossevs

Foto Bosse van Swaay