Laatste lammetjes geboren

Vandaag nog weer een verrassing: ook de laatste ooi, waarvan we allang niet meer verwachtten dat ze nog zou gaan aflammeren, stond ineens met twee lammetjes in het hok. Een mooie gezonde tweeling, net een maatje groter dan de drieling eerder deze week, waarvan hier een betere foto dan eergisteren.
20130402_200658

Maar nu is het dan toch echt afgelopen, de lammertijd. Tien mooie, maar loodzware weken hebben we achter de rug, waarin meer dan 230 lammeren zijn geboren (het precieze aantal moet ik nog even aan Clemens navragen). Met de onmisbare hulp van heel veel vrijwilligers, die we natuurlijk ongelooflijk dankbaar zijn! Desondanks heeft Clemens bizarre aantallen uren gedraaid, en nauwelijks vrij gehad. Maar goed, we hebben nu een veel beter idee hoe het werkt, en kunnen daar volgend jaar ons voordeel mee doen.

Nu is het tijd om de schapen allemaal naar buiten te doen (als het weer opknapt) en de stallen uit te gaan mesten. In die paar maanden, met elke dag een laagje schoon stro en elke dag poepen, heeft zich een indrukwekkende laag stro ontwikkeld, net zo dik als een hele baal stro (zie foto).

20130331_121507

Binnenkort gaat Clemens weer met de kudde op pad, om begrazingsopdrachten te doen in natuurgebieden. Eigenlijk zou hij daarmee al begonnen zijn, maar door het koude weer valt er nog niets te vreten voor de schapen. Maar zodra het voorjaar echt losbarst, en alles weer gaat groeien, gaan ze weer. De dijk, de bermen van het fietspad langs de Grift, maar vooral ook natuurgebieden in de zuidelijke Utrechtse Heuvelrug (Rhenen, Amerongen, Leersum, Maarn, die kant uit) en ook in Renkum en Heelsum.

Tot het zo ver is, staan de schapen aan de Haarweg, een wei verder dan ik laatst meldde. Je kunt ze vanaf de weg al zien, al die witte bollen met kleine witte bolletjes erbij, heel mooi gezicht. Maar met zovelen hebben ze het gras daar binnenkort wel een keertje op; daarom hebben we er wat balen kuilvoer bij gezet. En door het droge weer moeten we elke dag 600 liter water brengen, ook een hele klus. Als het nou eens een keer regent, dan drinken ze bijna niks, maar het gras is haast zo droog als hooi momenteel.

Binnenkort dus weer mooie plaatjes van schapen en lammeren op de hei!