Kudde op de wei

Afgelopen woensdag was het zo ver: de laatste begrazingsopdracht (die op de Renkumse hei) was volbracht, de schapen mochten naar de winterwei (zie ook het bericht hieronder: Bijna winter). In twee dagen liepen we naar een boer in het Binnenveld, want de tocht was net even te lang voor één dag. De eerste dag via het Renkums Beekdal (over de ‘Schaapsdrift’), Oranje Nassau Oord, Onderlangs de Wageningse berg, over de Grebbedijk naar de Bastions onderaan de Grebbeberg, alwaar ze een nachtje mochten overnachten van het Utrechts Landschap.

schaapsdrift
foto Grebbeveld

dagvanhaarleven-fotobosse
deze en overige foto’s Bosse van Swaay
Deze mevrouw, in haar rolstoel omspoeld door een zee van schapen, had volgens haar begeleidster de dag van haar leven. Een wandelingetje over de dijk is het enige dat ze nog doet, en dan midden in zo’n kudde terechtkomen…

peggymethesje-fotobosse
Zelf lopen we tijdens zo’n tocht allemaal met zo’n elegant reflecterend hesje. En nu hebben ook de honden er allebei eentje. Hier showt Peggy haar creatie.

luchtbovenbastions-fotobosse
Op Sinterklaasdag liepen we de tweede helft van de route, maar een kilometer of vier. Er was storm op komst, gelukkig pas voorspeld voor later op de dag, zodat we nog veilig over konden komen. Maar ’s ochtends was er wel een spectaculair mooie lucht boven de Bastions. Uiteindelijk waren we nog voor de middag op bij de boer op Achter de Lijn 8 in Achterberg (even hardop uitspreken voor optimaal effect)  alwaar nog zo veel gras staat, dat we de schapen in elektrische netten moeten zetten om te zorgen dat ze niet te veel tegelijk eten. Nu het hoeden is afgelopen heeft Clemens een beetje een vakantiegevoel. Hij hoeft nu alleen elke dag nog even te kijken of alles goed is, en er af en toe een stukje gras bij te geven. Al is er nog genoeg te doen op stal, om de boel voor te bereiden voor de Levende Kerststal en daarna de lammertijd.