Klaar voor de lammertijd

Vandaag zijn de eerste ooien alweer naar binnengekomen! De geelgedekte dames mogen 8 dagen voordat ze uitgerekend zijn alvast op stal. En daarna elke week weer de dames met een andere dekkleur. Op stal kunnen ze tot rust komen, krijgen ze wat extra voer voor de laatste drachtdagen en het op gang brengen van de melkgift. En dan begint het grote wachten. De eerste ooi is zaterdag 24 januari uitgerekend, maar het kan er bij een schaap 3 dagen voor of na zijn (ze zijn wel wat preciezer dan wij mensen), dus misschien komt het eerste lammetje over een week al, maar misschien ook pas een kleine week later. In totaal verwachten we er zo’n 260.2015-01-16 13.57.04

Dat binnenhalen doen we op een speciale manier. We halen de hele kudde naar de stal toe, halen de ooien eruit die we op stal willen hebben, en dan brengen we de rest van de kudde weer terug.

2015-01-16 11.11.44
Arie en Marjolijne hielpen bij het binnenhalen van de kudde

Dat lijkt nogal omslachtig, maar is toch echt makkelijker. Je kunt namelijk niet zo makkelijk met een klein koppeltje weglopen van de grote kudde. Dat snappen de schapen niet, die willen bij elkaar blijven. En de honden vinden dat ook maar lastig. Of je zou je een stevig hek moeten bouwen tussen de twee groepen, maar dat is ook veel werk en gesleep met hekken. En 40 schapen met het karretje vervoeren betekent minstens 3x op en neer rijden. Kortom, drie kwartier wandelen met de kudde (en weer drie kwartier terug) is een stuk relaxter voor iedereen. Het was een heerlijk wandelweertje vandaag. De schapen zijn gewend aan wandelen en gelukkig staan de schapen bij een boer in het Binnenveld in de buurt.

2015-01-16 12.11.09
Hier staan de geelgedekte dames apart van de rest

De stal is weer ingericht met overal hekken en hekjes voor hokken en hokjes, en de lammervrijwilligers zijn er weer helemaal klaar voor. En ook onze kinderen (op de foto Tijmen vorig jaar) en de kinderen van de vrijwilligers (op de foto Hannah) hebben er weer heel veel zin in. Het is altijd een achterlijk drukke, maar ook heel mooie en gezellige tijd.

20130202_123456