Het eerste lammetje!!!

Jawel! Het is zo ver! Het voorjaar is losgebarsten!

Aan de thermometer zou je het niet zeggen, die hangt nog onder nul, maar daar trekken de schapen zich lekker niks van aan. Gewoon 5 maanden min 5 dagen na het dekken, en dan komen de lammetjes er uit. Zo ook dit mooie gevlekte beestje. We hebben 9 witte Veluwse Heiderammen en 1 Suffolkram (Don Juan heet hij, en hij heeft een zwarte kop en poten), en zo te zien aan de kleur van het lammetje heeft Don Juan zijn naam weer eer aangedaan!

20130126_145658
De trotse moeder


Het drinkt! Het mooie aan lammetjes is dat hun staartje gaat trillen als ze drinken. Echt zo schattig!

20130126_140827
Trotse oom Tijmen en tante Silke20130126_205228

26 januari is precies de datum die we uitgerekend hadden voor het eerste lam. Schapen zijn dus exacter dan mensen, maar we waren er toch al wel een dag of twee klaar voor. Helaas bleek gisteren het eerste lam geboren, maar had de moeder het vlies niet opengelikt. Dat is ons eerdere jaren helaas al wel eens eerder overkomen, maar het blijft een nare ervaring, zo’n gezond lam dat niet aan ademen toegekomen is.

Ook dit eerste levende lammetje is niet alleen maar feest, want het tweelinglammetje heeft het niet gehaald. Ook hebben we de afgelopen weken een paar verwerpers gehad (‘miskramen’). Dat hoort er helaas bij, maar is helemaal niet leuk. Maar dat neemt niet weg dat we ontzettend blij zijn met dit lammetje.

We verheugen ons nu op de golf van lammetjes die er aan komt. Het zal heus nog wel een keer misgaan, maar vast ook heel vaak goed. Gelukkig hebben we een heleboel hulp van vrijwilligers, want het wordt verschrikkelijk druk de komende 6 weken, drie keer per dag controleren, alle dieren op stal voeren, water, opstrooien, ooien met lammetjes in een hokje zetten. Maar ondertussen zijn er ook nog de dieren die buitenlopen, want alleen rond het aflammeren staan ze op stal. En die dieren buiten moeten regelmatig verplaatst worden, met netten die opgezet en afgebroken moeten worden. Een razend drukke, spannende, maar geweldige tijd dus. Vol dartelende lammetjes. We laten ze jullie graag op 3 maart zien!