Herder Jeroen! – onze 1e medewerker

Het was me het vroege voorjaar wel. Eerst verloren we een fors project door een aanbesteding. Op zich gewoon pech, maar heel vervelend dat de opdrachtgever de aanbesteding zó laat deed, dat het graasseizoen zo’n beetje begon op de dag dat we te horen kregen dat het niet doorging. Terwijl ze toch al een jaar lang wisten dat ze het gingen aanbesteden. Maakt voor hen niet uit, een van de inschrijvers gaat het wel doen. Maar dat de andere inschrijvers dan op stel en sprong een gat moeten vullen, daar hebben ze geen boodschap aan. Ik denk dat ze het zich niet eens realiseren, daar achter hun bureau op hun hoofdkantoor. Zucht…

Gelukkig konden we het gat vullen met behulp van twee bevriende begrazingsbedrijven, met een vrij groot project: een complex van slapende dijken in Arnhem-Zuid. Daar konden we de kudde de eerste paar weken kwijt, totdat ze naar het Renkums beekdal zouden gaan (daar stond door het koude voorjaar nog nauwelijks gras). Maar toen ontstond er weer een nieuw probleem, of eigenlijk twee: het Arnhemproject was zo groot, dat er eigenlijk een kleine kudde bij moest. Want als de grote kudde naar Renkum ging, was die de rest van het jaar bezet met andere projecten. Terwijl Arnhem ook nog moest gebeuren. En niet alleen schapen erbij, maar ook iemand om ze te verzorgen, verplaatsen, en netten te zetten en af te breken.

Met andere woorden: een kudde en een herder hadden we nodig. Gelukkig hadden we wat extra schapen aangehouden, zodat we er 80 in Arnhem konden laten, en de rest konden we kopen bij een bevriende herder uit Noord-Holland, die er wel 70 kon missen (een goede bestemming voor de graasdierpremie die we als het goed is elk moment krijgen).

En toen die herder nog. Gelukkig was Jeroen, die vorig jaar stage bij ons liep, bijna klaar met zijn opleiding bos- en natuurbeheer in Velp. En die wilde heel graag! Hij past prachtig in het plaatje met zijn lange haar, zijn baardje en zijn hoed. Maar al had hij een hippe bril, een crewcut en een baseballpetje, wat maakt het uit. Hij is enthousiast, werkt hard, kan met schapen en honden omgaan, ziet wat er moet gebeuren en is ook nog eens een aardige jongen. Welkom Jeroen!

2016-03voorjaarJeroen

Foto (uitsnede) is gemaakt door Sander Eggen.
Jeroen op zijn eerste werkdag: hoeden op de Renkumse hei.

Dit was Jeroen toen hij afgelopen lammertijd hielp als vrijwilliger.mensendieren-Jeroen