Eindelijk zomer: Grebbelam op de barbecue!

lamsvlees-barbecue-gaarJawel, het gaat er toch echt van komen: de zomer breekt los! Ik kan het me nu nog even niet voorstellen (de verwarming stond gisteren nog aan!), maar het schijnt warm en zonnig te worden dit weekend. En dan gaat iedereen natuurlijk aan de barbecue. Dus ik verwacht grote drukte komende zaterdagochtend in de Grebbewinkel (9:30-11:30u).

Lekker op de barbecue zijn koteletjes en boutschijven (zie foto), daarvan is er nog een aardig voorraadje. Je hoeft er geen gekke dingen mee te doen, ik kwast ze zelf alleen maar in met een papje van olijfolie, peper en zout. Superlekker!  lamsvlees-barbecue-rauwAls je wilt, kun je er nog wat kerrie(pasta) of Provençaalse kruiden bij doen, knoflook, of andere kruiderij. Maar echt nodig is dat dus niet!

Ook heb ik nog lamburgers, barbecueworstjes (zie foto, wat dikker, niet voorgegaard) en chipolataworstjes (ook niet voorgegaard, maar wel dun, dus snel gaar). Allemaal even lekker, maar de voorraad is beperkt. Vooral de burgers zijn bijna op, dus wees er snel bij.

Laatst hadden we met een groep vrienden een spontaan feestje en hebben we even proef-gebarbecued, en gesmuld! Zelfs ontdooid in de magnetron (dat kon niet anders, vanwege het spontane karakter van het feest) was het vlees nog verrukkelijk. Wij roosterden alles boven een smeulend vuurtje. Maar als je met zijn tweetjes bent, en je vindt één stukje vlees pp wel genoeg, kan het natuurlijk ook gewoon onder de grill of in de pan. Over een paar weken gaan we de eerste lammeren uit de kudde alweer slachten, dus de vriezer mag leeg!

Barbecuetips voor kinderen

Nog leuk misschien, een paar barbecuetips voor kinderen vanuit onze vriendenschare (zelfs een Amerikaanse gast, toch een doorgewinterde barbecuer, kende de eerste twee tips nog niet; de derde tip komt van haar):

  • bananenpuree – Neem een banaan in de schil, en snijd er aan de holle kant in de lengte een sleuf in. Trek de sleuf een beetje open en vul deze met hagelslag. Wikkel de banaan dan in aluminiumfolie en leg hem op de barbecue (of zelfs tussen de kooltjes) tot hij flink zacht aanvoelt als je erin knijpt. Nu kun je de puree heerlijk uitlepelen uit de schil met een theelepeltje. Ook voor toetjesminnende volwassenen (zoals ik)!
  • broodjes bakken – Lekker makkelijk en erg lekker is het om gewoon een rolletje croissantdeeg te gebruiken en stukjes om een takje te wikkelen.
  • marshmallow-sandwich – gewoon marshmallows roosteren is natuurlijk bekend. Maar nog lekkerder is ze met een stukje chocola te pletten tussen twee biscuitjes.