Eindelijk weer hoeden

Na een intermezzo op de dijk, waar de schapen in netten lopen, zijn ze vorige week eindelijk weer echt als kudde aan het grazen gegaan, met een hoedende herder. Op Plantage Willem III in Elst (bij Rhenen) stond gelukkig al wel wat gras. Al lusten de daar grazende damherten, konikpaarden en gallowayrunderen ook best een sprietje.

dsc08355

Niet dat je dan als herder een dutje kunt doen, terwijl de honden het werk doen (nou, vooruit, af en toe heel even dan). Want je moet steeds rondlopen, kijken op welke plekken je moet grazen, en je moet ook dagelijks controleren of er geen kreupele dieren tussen zitten. En als er wel een een beetje hinkt, moet je die even behandelen: hoefjes knippen, beetje ontsmettingsspray ertussen enzo.

dsc08359

De vrijwilligers intussen, blijven ook na de lammertijd helpen. Eergisteren gingen Mijke en Joep berkjes snoeien bij het Egelmeer, en onze zoon Tijmen en Mijkes zoon Simon gingen mee. Dat was heel hard werken! Joep What’sAppte ons een paar foto’s.

img-20130507-wa0000

Ach, dat is een beetje flauw, want aan de ‘voor’ en ‘na’ foto’s is goed te zien dat ze ontzettend veel werk verzet hebben.

VOOR:
img-20130507-wa0001
NA:
img-20130507-wa0002
Alleen de lindes zijn blijven staan, alle ondergroei van berkjes is keurig opgeruimd, met bosmaaier (die het helaas gedurende de dag begaf) en takkenschaar.