Eerste lammetjes geboren! De teller staat op 5

Jaja, het is alweer voorjaar, al is de winter eigenlijk nog niet eens begonnen. Maar bij ons zijn de eerste lammetjes weer geboren. Dinsdag 21 januari, een dag eerder dan uitgerekend (heel netjes dus) werd Pinkeltje geboren, een stevige jongen. Moeder en kind maken het uitstekend.

dsc09433

Woensdag volgde de eerste tweeling, ’s avonds gevolgd door nog een tweeling. De lammerteller staat dus op 5!

Het schapenras dat wij hebben, Veluws Heideschaap, lammert gelukkig heel makkelijk af. We hoeven er in principe niet bij te zijn; sterker nog, de ooien werpen liefst als het rustig is, in de nacht. Als we op stal komen, treffen we de lammetjes aan in het groepshok met drachtige ooien. Meestal is wel duidelijk wie de moeder is. We zetten ooi en lam(meren) dan apart in een kraamhokje, waar ze aan elkaars geur en geluid kunnen wennen. We wegen ze, ontsmetten de navelstreng, checken de spenen van de ooienuier en houden ze even een dag of twee in de gaten. Daarna krijgen de lammeren een oormerk, bekappen we de moeder, en gaan ze door naar het groepshok met moeders en lammeren. En dat dus 176 keer (zoveel drachtige ooien hadden we), met hopelijk ruim 240 lammeren als resultaat.

Drukke tijd dus, zelfs als alles helemaal goed gaat. Maar er zijn altijd wel lammetjes die niet willen drinken, of moeders die hun lam niet willen laten drinken. Of er is er een ziek. Of er is een ooi waarbij het lam toch niet wil komen (omdat het verkeerd ligt bijvoorbeeld, maar gelukkig komt dat niet vaak voor). Hoe dan ook, werk genoeg, maar gelukkig hebben we een aantal keigoede vrijwilligers die ons er doorheen slepen. Komende woensdag krijgen die (en wij) een workshop lammerverloskunde van onze schapendierenarts Judith van Andel van Provinos.

De kinderen vinden het ook weer fantastisch dat de lammertijd begonnen is.
dsc09430
Jochem met Pinkeltje

20140122_202155

Silke en Tijmen met de tweede tweeling, waarvan de een bijna twee keer zo zwaar is als de ander. Maar allebei levendig genoeg!