Droge schapenworstjes

Er was vraag naar droge worstjes. Een paar geleden liet ik die maken door een slager, maar dat was te ver weg, en hij hield zich niet aan zijn afspraken, dus daar was ik mee gestopt. Ze waren wél heel lekker, dus mensen vroegen er nog wel eens naar. Dus ik ging op zoek naar een droge worstenmaker, liefst uit de buurt.

Iemand suggereerde Butifarra. Natuurlijk, Leonard den Boer, dat ik daar zelf niet aan had gedacht! Die heeft regelmatig voor ons gecaterd jaren geleden, maar ik was hem een beetje uit het oog verloren. Maar zijn bedrijfsnaam, Butifarra, is een Spaans droog worstje. En wat bleek: hij maakt ze dus ook! Schapenworst had hij alleen nog nooit gemaakt, dus het was wel een experimentje. Maar een paar dagen nadat we contact hadden, bracht ik 13 kilo schapenvlees, en nog weer een paar dagen later hingen er 142 worstjes in zijn droogkast! (Ja, hij bleek zelfs een professionele droogkast te hebben!)

Hij heeft vier varianten gemaakt: chorizo (met paprika en knoflook), salami (met oregano en sumak), Gronings (met kruidnagel) en blauwekaas/walnoot/cranberry. In de worstjes zit uiteraard ook peper, nitrietzout (voor de houdbaarheid) en andere kruiderij. Ook zit er ongeveer eenderde varkensvet in, van Leonards eigen bonte Bentheimer buitenvarkens.

Na 6 weken drogen zijn ze eenderde ingedroogd (van circa 120 naar circa 80 gram), en zit er een mooi schimmellaagje op de buitenkant (die van echte darm is uiteraard). De worstjes zien er niet alleen fantastisch uit, ze smaken ook heerlijk!

Wil je deze Veluwse heideschaapworstjes proeven (en kopen uiteraard, maar dat komt dan vanzelf…), kom dan zaterdag naar de StreekWaar-marktkraam op het Slaverdaplein in Wageningen (9-17u), of vrijdag 2 of zaterdag 3 april (10-16u) naar de Grebbewinkel op Langesteeg 21 in Bennekom. De worstjes zijn € 4,85 per stuk. Maar dan is het ook écht ambachtelijk gemaakt (en dan wel écht dus), van schapen die hun hele leven grotendeels op de hei hebben gelopen, ’s winters in de wei, en hooguit per jaar een ruime maand op stal als ze moesten aflammeren. En nog lokaal ook!

de worstjes op 25 februari…
…en op 29 maart