Begrazingsseizoen afgelopen: op naar de lammertijd

Vorige week was het einde van het begrazingsseizoen. De opdrachten zijn afgelopen, en de kudde is het Binnenveld in.Vorige week liepen ze vanuit Zuylestein de Utrechtse Heuvelrug af via Achterberg naar de eerste boer in het Binnenveld, de eerste dag met hulp van Arie en Mariëtte (op onderstaande foto vaag links zichtbaar). De dagen erna liepen of reden ook Mijke en Marjolijne mee.
2014-12-06 15.11.51

In Achterberg ging net de school uit, dus ze trokken veel bekijks.

2014-12-08 12.07.31

In het Binnenveld (het open gebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen) doen ze nabegrazing bij melkveehouders die het prettig vinden als hun grasmat kort het voorjaar in gaat. Dan groeit het gras beter uit. Maar koeien zijn te zwaar in de natte winter, die trappen het stuk. De kleine hoefjes van lichte schapen gaat net.

Al valt het niet mee deze week. Het is zulk akelig nat weer en het Binnenveld ligt nogal laag (het is het zuidelijk deel van de Gelderse Vallei, dat zegt misschien genoeg), dus het lijkt wel een moeras. Wat dat betreft mag het gauw gaan vriezen. Met hun dikke wollen vacht zit een schaap totaal niet met kou. Min 20? Geen punt. Maar wind en regen, daar houden ze niet van.

We zijn nu druk met de voorbereidingen voor de Levende Kerststal. Als dat achter de rug is, gaan we alles al weer klaarzetten voor de lammertijd. Eind januari verwachten we de eerste lammeren! Als de scan klopt, worden dat er ruim 250.